marți, 17 decembrie 2013

Lentilele
Lentila Nimrud este o piesa de cristal veche de 3000 de ani si se crede ca era folosita pentru marit obiectele. Omul de stiinta italian Giovanni Pettinato, de la Universitatea din Roma, este de parere ca aceste lentilele erau folosite de catre asirieni ca parte din telescop, astfel s-ar putea explica cum acest popor antic stia atat de multe despre astronomie.

luni, 9 decembrie 2013



Microscopul (grec. mikrósmicskopeina observa) este un instrument optic care mărește imaginea unui obiect observat printr-un sistem de lentile. Cel mai răspândit tip de microscop este microscopul cu lumină artificială, descoperit prin anii 1600.În anul 1679, unul din pionerii microscopului, Antoni Van Leeuwenhoek, a comunicat Societății Regale din Londra că numărul de "animale mici" (spermatozoare) pe care le-a detactat în lapții unui cod-150 de bilioane- erau cu mult mai mare decât numărul total de oameni pe care planeta l-ar putea suporta. La două secole distanță, în secolul al XIX-lea, puterea de mărire și rezoluție a microscoapelor au crescut, lentilele nemaiavând distorsiuni cromatice și sferice


         O lupă este un instrument optic format dintr-o lentilă convergentă sau dintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate într-o montură, care, așezat în fața unui obiect, dă o imagine mărită a acestuia, permițând examinarea unor obiecte de foarte mici dimensiuni.
O lupă uzuală are o distanță focală de circa 25 cm, corespunzând unei puteri optice de 4 dioptrii. Grosismentul (mărirea aparentă a dimensiunilor unui obiect cu ajutorul unor instrumente optice) unei astfel de lupe este de "2×". Grosismentul unei lupe de ceasornicar sau de bijutier ajunge până la valoarea de "10×"